Hamborgs landskaber

I september 2022 var jeg i Hamborg. Det var min plan at betragte havnen som et landskab. På samme måde som jeg har malet i Aarhus og betragtet byen som et landskab.

Jeg opholdt mig mest på nordsiden af havnen og havde foran mig havnens trafik, skibsværfter og containerkraner. Modlyset gjorde forenklingen let. Til gengæld tiltrak skibene sig min opmærksomhed og fantasien måtte i sving for at få fyld i forgrunden.

Himlen og vandet var de naturlige elementer, alt andet som øjet faldt på, var menneskeskabt. Jeg måtte genbesøge Anders Zorns akvareller fra Hamborg. Han placerede horisonten højt, og forbandt de mørke felter: Skibe, industri, røg og pullerter. Han sørgede for en figur i forgrunden: En jolle med en mand. Akvarellen som medie hjalp ham: Det beskidte havnevand er virkelig godt malet.

Jeg tog ned for at male bylandskab – og kom hjem med skibe. Skibe er som kroppe